projectNieuws

Nieuwsbrief Benares Schoolfonds met afsluitend interview

12 Apr 2021

"Elk kind dat onderwijs heeft gehad is er één"

Onlangs hebben we de laatste donatie gedaan aan Benares Schoolfonds.

Stichting AKBHHH heeft dit project langdurig (10 jaar!) met heel veel plezier gesteund en met een dankbaar gevoel nemen we afscheid. We zijn trots op de vooruitgang die het project heeft kunnen bewerkstelligen. Mede dankzij onze jarenlange steun konden de allerarmste kinderen van Varanasi, India óók naar school. Lees het afscheidsinterview met vaandeldrager Conny van Staalen in de nieuwsbrief hieronder.

Nieuwsbrief Benares Schoolfonds met afsluitend interview

sluiten

Teun Toebes (21) van 's Teun en Toeverlaat creëert geluksmomentjes voor mensen met dementie

30 Dec 2020

Wij zijn ontzettend enthousiast over de jonge Teun Toebes (21) die de stichting 's Teun en Toeverlaat heeft opgericht om mensen met dementie geluksmomenten te kunnen bezorgen. Zo organiseert hij silent disco's 🎧 en neemt hij ouderen een dagje mee terug naar hun vroegere werk. Sinds kort woont Teun in een verpleeghuis samen met mensen met dementie. Ze noemen hem 'krullenbol' en het bevalt hem prima!

Teun laat op originele manier de veelzijdigheid van de medemens en de zorg zien.

Bijzonder en inspirerend. Zie hieronder de link naar een interview met Teun.

Teun Toebes (21) bij het televisieprogramma Eén Vandaag (27-12-2020)

 

 

 

sluiten

One Acre Fund maakt hét verschil voor boeren in Afrika - lees de farmer story van Sarah

07 Sep 2020

One Acre Fund steunt boeren in Afrika om hun oogstopbrengsten te verbeteren en hun inkomsten te vergroten. De impact van de verschillende boom-, zaadproductie- en landbouwprogramma's is groot. Aan het einde van 2020 verwacht One Acre Fund zo'n 3,5 miljoen boeren te hebben bereikt. Hieronder de farmer story van Sarah Nakwanga die een goede ontwikkeling doormaakte dankzij het programma dat wij steunen.

Farmer story Sarah Nakwanga

 

sluiten

Welcome NL by Blendin - "It's a match"

23 Sep 2019

Alweer enige tijd zijn we betrokken bij Welcome NL by Blendin, een inspirerend project dat is opgericht door Julius Weise.

Het team van Welcome NL creëerde de Welcome App, een gemakkelijk en interactief platform dat locals en nieuwkomers activeert om in contact te komen met elkaar. Zowel sociaal als professioneel, online en offline. Geen Negativiteit. Geen Vooroordelen. Geen Gedoe.
Het zorgt ervoor dat nieuwkomers zich sneller thuis voelen in Nederland. Een prachtproject!

https://www.youtube.com/watch?v=LJSg2V0IsWA

sluiten

Klabu - wij zijn fan!

26 Mar 2019

Na vier jaar als advocaat te hebben gewerkt aan de Zuidas richtte Jan van Hövell in november 2017 Stichting Klabu Foundation op (Klabu betekent 'club' in Swahili).
Met zijn stichting wil Jan sportclubs en sportfaciliteiten oprichten in vluchtelingenkampen om vluchtelingen de kans te geven om te sporten. Het enthousiasme is enorm! Inmiddels heeft hij in het immense vluchtelingenkamp Kalobeyei in Kenia, vlakbij de grens met Zuid Soedan, de eerste sportclub opgericht, waarvoor zich onlangs de 5.000ste vluchteling heeft ingeschreven!

Waar haalt Jan zijn inspiratie vandaan? Sport draagt bij aan verbetering van leefomstandigheden. Sport is goed voor de mens, sport verbindt, verbroedert en sport vermindert stressklachten. Sport maakt gelukkig!

Ambitieus en voortvarend als hij is, werkt Jan alweer aan de voorbereidingen van een tweede sportclub in Kalobeyei op 1 uur lopen van de eerste club (Kalobeyei telt 35.000 vluchtelingen van wie 70% onder 25 jaar is). Zelfs een derde club in een volgend vluchtelingenkamp staat al op de planning.

Om dit alles te kunnen financieren wordt er bij Klabu hard gewerkt aan fondsenwerving. Als extra bron van inkomsten verkoopt Klabu vanaf april/mei 2019 haar eigen Klabu sportkleding via de website (www.klabu.org).

KLABU - Introduction (October 2018)

sluiten

Stichting Klabu

26 Mar 2019

Enthousiast initiatiefnemer heeft Stichting Klabu Foundation zet sportclubs op in vluchtelingenkampen en vluchtelingen-nederzettingen. Dit doet Klabu Foundation samen met lokale vluchtelingen en organisaties.THE FIRST KLABU SPORTS CLUB IS CURRENTLY KICKING-OFF IN THE KALOBEYEI REFUGEE SETTLEMENT IN KENYA NEAR SOUTH SUDAN.
PROMOTE HAPPINESS, VITALITY AND PEACE.Ook langs deze weg namens Klabu Foundation heel veel dank voor de bijdrage van AKBHHH aan ons project in Kalobeyei Refugee Settlement. Het is een groot voorrecht om jullie steun te krijgen en ook te houden hoop ik - ik zal jullie updates sturen, via de newsletter die we gaan opzetten en ook daaromheen. Exciting times ahead!
Een korte update over KLABU - mede dankzij de steun van Stichting AKBHHH, hebben wij in januari onze eerste sportclub gelanceerd in Kalobeyei Refugee Settlement, een groot succes met name voor de vluchtelingen en Kenianen in Kalobeyei. In de bijlage stuur ik jullie een verslag van dit eerste project met tekst en foto’s - ik hoop dat het verslag jullie enthousiast maakt!

Nu werken we alweer aan de voorbereidingen van de tweede sportclub in Kalobeyei op 1 uur lopen van de eerste club (Kalobeyei telt 35.000 vluchtelingen van wie 70% onder 25 jaar is). Ook zijn we in contact met UNHCR in Bangladesh voor een derde club in een vluchtelingenkamp waar Rohingya’s een nieuw leven opbouwen.

Nu werk ik hard aan fondsenwerving voor onze plannen. Ik hoop dan ook dat jullie ook onze tweede club in Kalobeyei willen steunen met een bijdrage, maar ik begrijp ook goed als dat er niet in zit. In de bijlage stuur ik voor de zekerheid de begroting voor de tweede club die neerkomt op EUR 50k. Ook stuur ik een begroting voor de lopende kosten per club per jaar, namelijk EUR 15k. Voor jaar 1 van de eerste club is dat geld al binnen, wat een goed begin is. We proberen ook via een andere weg geld op te halen voor de clubs: door vanaf april / mei sportkleding te verkopen via onze nieuwe website die nu in ontwikkeling is.

Ik houd jullie op de hoogte en hoop jullie binnenkort weer te spreken!

sluiten

Een lofzang op Heleen Terwijn, oprichtster van IMC Weekendschool, door Prem bij DWDD.

21 Dec 2018

‘Respect’ was het thema van de ‘eindejaars uitzending’ van het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD). Vaste gasten van het programma mochten een persoon kiezen, voor wie zij veel respect hebben. Programmamaker en voormalig advocaat Prem Radhakishun koos voor weekendschool oprichter Heleen Terwijn.

‘Kinderen hebben talenten, en door onderwijs kom je in aanraking met iets wat je kan’, aldus Radakhishun, die in het programma de onstaansgeschiedenis van de weekendschool kort samenvatte, en daarin ook vertelde over zijn eigen ervaring als gastdocent (als advocaat) op de Weekendschool.

Hij roemde het concept van de stichting en de eigenzinnigheid van oprichter Heleen Terwijn, voor wie hij ‘ongelooflijk veel respect’ zei te hebben. ‘En met haar symboliseer ik ook alle mensen in het onderwijs die dagelijks aan educatie doen.’

Wij zijn het helemaal eens met Prem! Stichting AKBHHH steunt het programma IMC Basis voor leerlingen van groep 7 en 8 op basisschool de Caleidoscoop in Almere.

Bekijk hieronder het fragment:

https://www.youtube.com/watch?v=Nfszfiq_gwA

sluiten

Officiële opening Dar Moustaqbel Marrakech

14 Nov 2018
After two years of pioneering and discovering what Dar Moustaqbel is really about, we finally celebrated our official opening on October 27, 2018 in the presence of friends, family, partners and many of our close supporters. It was raining cats and dogs, but we had a full house, swinging with enthusiasm. After the necessary speeches by initiator Hanneke van Hooff, manager Rachida Azough, and short stories about their experiences in Dar Moustaqbel from our students Zineb Bidari, Jamila Id Bella, Khadija ait Isaguen and Fatima Amehdar, it was Sara Aourik who sang a beautiful classic malhoun, a melodic poem. And while we released balloons with the important message that ‘every human being has the right to a good education’, it was time for mingling, dancing and tasting all the home-made goodies that the students had prepared. Thank you all for helping us become what we are now a days : A stable home with a professional structure to help girls follow their University education.
sluiten

Artikel 'De maatschappij in de klas'

29 Sep 2018

In de september uitgave van het Tijdschrift voor Intern Begeleiders (TIB) staat een mooi artikel over het aanvullende onderwijsprogramma IMC Basis, dat wij al een aantal jaar steunen op basisschool De Caleidoscoop in Almere. We blijven dit een fantastisch programma vinden! Lessen van bevlogen vakexperts verruimen het blikveld van leerlingen van groep 7 en 8.

sluiten

A dream comes true

26 Apr 2018

 

         

Jop Ubbens, een van onze bestuursleden, was een aantal weken geleden gastdocent voor IMC Basis op de Caleidoscoop in Almere.
Daar verzorgde hij, in het kader van het aanvullende onderwijsprogramma, een gastles over kunst. De kinderen van groep 7/8 vonden het geweldig!
Een van die kinderen was Geamiel; een groot voetbalfan met een groot voetbaltalent. Vanwege zijn passie voor voetbal en zijn droom om profvoetballer te worden was Geamiel door Jop uitgenodigd om de gala avond van de Ajax foundation bij te wonen die gehouden werd op 23 april jl. in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Jop was er veilingmeester en Geamiel mocht hem een handje helpen. De opbrengsten kwamen ten goede aan de Ajax foundation. Deze stichting steunt maatschappelijke projecten op het gebied van Sport en Gezondheid, Sociale Integratie en Educatie. Een mooie link met Stichting Alle Kleine Beetjes Helpen en met het verrijkende onderwijsprogramma van IMC Basis.

      

sluiten

Met het bestuur op polderexcursie

21 Apr 2018

In 2017 heeft Stichting AKBHHH een donatie gedaan aan Natuurmonumenten ten behoeve van de aanschaf van een mobiele waterpomp voor het natuurgebied Eemland (omgeving Amersfoort). Deze pomp draagt bij aan verbetering van de biodiversiteit in dit gebied, waar met name weidevogels van zullen profiteren.

Weidevogels hebben het zwaar in Nederland. Dat komt omdat ze bijna geen geschikte leefruimte meer kunnen vinden. Wat de vogels namelijk nodig hebben is een natte bodem waaruit ze wormen kunnen halen, rust om hun eieren uit te broeden, insecten waarmee de jongen zich kunnen voeden en hoog gras waarin ze zich kunnen verstoppen voor vijanden. Die omstandigheden vind je bijna nergens meer. In Eemland zet Natuurmonumenten zich in om het tij te keren. En met succes: de laatste jaren is de dekking van het aantal grutto’s in het gebied bijna onnatuurlijk hoog.

De waterpomp, op zonne-energie, levert hier een belangrijke bijdrage aan. De pomp kan delen van het gebied onder water zetten en reguleren zodat het aantrekkelijk wordt voor weidevogels om in het gebied neer te strijken en er te broeden. Wanneer de drassige delen weer opdrogen trekken zij insecten en bijen aan. De groei van het gras wordt met de komst van de pomp geremd waardoor er meer kruiden en bloemen zullen groeien in het gebied. Ook dat is aantrekkelijk voor insecten en bijen. Zo is het verse, kruidenrijke grasland met de insecten een voedingsbron voor jonge kuikens.

Op 18 april jl ging het bestuur van Stichting AKBHHH op polderexcursie om een kijkje te nemen in dit prachtige natuurgebied en weidevogels te spotten. Een inspirerende middag onder begeleiding van boswachters Jan Roodhart, Manita Brunekreef en vogelkenner Haje.

Voor meer info. zie: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/eemland

sluiten

Indrukwekkende resultaten van One Acre Fund

29 Apr 2017

Met het 'Farmers First' programma bereikt One Acre Fund inmiddels meer dan 450.000 hardwerkende boeren in Tanzania.

Zij zijn hard op weg om hun doelstelling voor 2020 te halen: het leven verbeteren van meer dan één miljoen boeren.

sluiten

Het prachtige resultaat van een IMC-les journalistiek!

23 Mar 2017

Onlangs is Stichting AKBHHH een samenwerking aangegaan met IMC Basis. We steunen de uitvoering van dit aanvullende onderwijsprogramma op basisschool Caleidoscoop in Almere omdat we geloven in betekenisvol leren door maatschappijgericht onderwijs te integreren in het basisonderwijs. IMC Coördinator Bonny houdt ons regelmatig op de hoogte van de resultaten en stuurde ons de Filmwijkkrant-editie voorjaar 2017. Leerlingen van groep 7/8 gingen de wijk in en deden journalistiek onderzoek. Het resultaat van les 2 van het vakgebied journalistiek.

IMC Basis - Filmwijkkrant

sluiten

Nieuwsbrief kanthari tweede kwartaal 2016

11 Jul 2016

In 2015 hebben we met pijn in ons hart afscheid genomen van kanthari, een bijzonder project dat we vijf jaar lang hebben ondersteund. Regelmatig ontvangen wij nog nieuwsbrieven en iedere keer is het weer indrukwekkend om te lezen hoeveel goed werk Paul en Sabriye verrichten in hun project voor 'social change'. Hierbij een link naar hun tweede nieuwsbrief van dit jaar.

kanthari kwartaalbericht 2-2016

sluiten

Paul en Sabriye van Kanthari te gast in de TV-Show

30 May 2016

Indrukwekkende mensen met een indrukwekkend verhaal!

Paul en Sabriye waren al twee keer eerder te gast in de TV Show. In de uitzending van 23 mei jl. gaven ze een update over het werk van Braille Zonder Grenzen en het internationale opleidingscentrum Kanthari in Kerala, India.  In dezelfde uitzending is ook Oprah Winfrey te gast.

De afgelopen jaren heeft Stichting AKBHHH Kanthari gesteund.

http://www.npo.nl/35-jaar-tv-show/23-05-2016/AT_2056835

Het fragment met Paul en Sabriye is te zien van 5.26 min. tot 16.19 min.

sluiten

De VoorleesExpress

12 May 2016
Publiciteitsfoto's

Een van de projecten die we onlangs gesteund hebben met een kleine, incidentele schenking is de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is een prachtig sociaal maatschappelijk initiatief (ooit klein begonnen door twee zussen in Utrecht en nu landelijk uitgerold) dat zich richt op het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen uit taalarme gezinnen. Een vrijwilliger bezoekt gedurende twintig weken lang een gezin om voor te lezen en probeert het plezier in boeken en lezen over te brengen op ouders en kinderen. Voor meer info: http://www.voorleesexpress.nl

AKBHHH heeft financieel bijgedragen aan de ontwikkeling van o.a. een voorlichtingsfilm.

https://www.youtube.com/watch?v=lKLF5P4AmAU

Wij vonden het erg leuk en inspirerend om betrokken te zijn bij dit project. Het mes van de VoorleesExpress snijdt in onze ogen aan vele kanten. Niet alleen wordt de taalontwikkeling van kinderen gestimuleerd en worden ouders intensief bij het programma betrokken, maar de VoorleesExpress brengt mensen en culturen bij elkaar. Hoe mooi is dat! En hiervoor geldt zeker: alle kleine beetjes helpen! Wij zijn enthousiast!

Factsheet '10 jaar VoorleesExpress!'

 

 

sluiten

Aan tafel bij Villa OKI

09 Mar 2016
OKI.1

Op 16 februari zijn wij, Barbara en Weja, te gast bij de bewoners van Villa OKI. We zijn uitgenodigd om aan te schuiven bij het avondeten in de prachtige keuken van dit mooie en bijzondere huis. Bij binnenkomst worden we enthousiast begroet door Gwen, Jordi, Tirza, Titus, Juliet , Nino en Bart. Ze zijn lekker nieuwsgierig en willen alles van ons weten. Ze vragen ons het hemd van het lijf en kletsen honderduit. Over de inrichting van hun kamer, over hun verkering, over elkaar en over hoe het er aan toe gaat in Villa OKI.  Ze zijn een beetje hyper want ze zijn aan het sparen voor een bezoek aan Disneyland Parijs. Op een prikbord in de keuken is te zien hoeveel geld er tot nu toe is opgehaald.  Als er nog een beetje bijkomt dan kunnen ze écht gaan…..!

Een aantal jongeren leidt ons rond van kamer tot kamer. We zijn onder de indruk en genieten. Je voelt, ziet en ruikt het: hier hangt een hele bijzondere en positieve sfeer. Drie vrijwilligers bereiden het eten voor en onder het toeziend oog van Ineke gaat Gwen rond met hapjes. De anderen helpen met het dekken van de tafel en na het eten ook met het afruimen en met het zetten van koffie en thee. Iedereen doet mee en helpt elkaar als dat nodig is. Tijdens het eten wordt er gelachen, gezongen en gediscussieerd. Ontroerend en bijzonder om te zien: hier is duidelijk ruimte om jezelf te zijn terwijl je een beetje anders bent. Dankjewel lieve bewoners dat we een kijkje in jullie keuken mochten nemen. We hebben genoten!

OKI.2

 

 

sluiten

De laatste wandeling met Johan bij Natuurmonumenten

14 May 2015

In 2014 is de laatste schenking aan Natuurmonumenten gedaan ter ondersteuning van het werk aan Jagtlust. Met veel plezier hebben we jarenlang bijgedragen aan het Herstelplan Buitenplaatsen in ’s-Graveland. De buitenplaatsen vormen een belangrijk natuurhistorisch gebied waar jaarlijks tienduizenden recreanten genieten van de natuur en cultuurhistorie.

Ter afsluiting van de samenwerking met Natuurmonumenten maakte het bestuur van onze stichting een wandeling onder de enthousiaste begeleiding van boswachter Johan.
Op de achtergrond ons afscheidscadeau; de rode beuk.

IMG_1955-2

 

sluiten

Kanthari News

02 Sep 2014

Update van Paul en Sabriye bij Kanthari:

"Since we have been in touch last, many things have happened. The good news is that we were able to extend our agreement with our local counterpart, the Tibet Disabled Persons Federation here in Tibet. We can continue our work here till the end of 2016. Right now I am back in Lhasa. The BWB school and vocational training farm are running well. Our former students are managing the projects these days and they are doing a good job. I also have good news from our project in Kerala. Over the past five years,we have trained 98 participants from 35 countries. This has resulted in over 60 social ventures and projects already. Last May, the 2014 kanthari course started with 22 participants from 10 countries. Last April, Sabriye and I were in Kenya, Uganda and Rwanda where we visited 12 of our kanthari graduates. They are, despite many challenging circumstances, doing amazing work and already reach thousands of beneficiaries. A documentary team came with us and a 5 minute teaser of the film that is in the making now can be found at:   http://vimeo.com/93731158 Later in 2015 the full documentary will be released. We also want to update you of what in addition has happened during the first half of this year. The best way to do that is by sharing the latest quarterly newsletters. The kanthari quarterly newsletters can be found at: Kanthari newsletter - Q1 2014 The quarterly newsletters about Braille Without Borders can be found at: Braille Without Borders newsletter - Q1 2014 We very much understand that without the support of the  AKBHHH Foundation, we would not be where we are today. Therefore we say THANK YOU once again for your wonderful support. Looking forward to hearing from you. With very best regards, Paul and Sabirye
sluiten

Nieuw klaslokaal Little Stars School, Varanasi

01 Aug 2014

Benares Schoolfonds:

AKBHHH steunt o.a. de bouw van nieuwe klaslokalen voor groep 11 en 12 van Little Stars School. Asha, hoofd van deze school, stuurt ons een update:

"Thank you very much for your support in restoring class 11. Unfortunately, the two new classrooms are not yet completed, due to very hot weather and some unforeseen circumstances in the family of the contractor. But thankfully work is now back on track and hopefully the classrooms will be finished soon. I have attached a photo of the work being completed today for you. We are running Arts and Commerce and have two students in a science group, studying with the Bio group. Maths groups children are joining another school at the moment. From next year we hope we will be able to take this group too. At the moment we have the following groups; 1. English, Hindi,  Sociology, History and Political science 2. English, Hindi , Sociology, Psychology and Home Science 3. Commerce 4. Science (bio) Thank you again for your ongoing support and understanding. We will keep you updated on the progress as best we can. We will also be changing the shirt of class 11. As soon all the children will be wearing one colour I will send you a picture. Namaste, with many thanks and respect, Asha."
DSCF2615
sluiten