Project
Natuurmonumenten
De ’s-Gravelandse Buitenplaatsen van Natuurmonumenten
Al meer dan honderd jaar werkt natuurmonumenten aan hun doel om Nederland mooi te houden en waar mogelijk mooier te maken. Inmiddels beschermt Natuurmonumenten ruim 100.000 hectare natuur in Nederland. Onderdeel hiervan zijn de historische ’s-Gravelandse Buitenplaasten waar 4 eeuwen tuingeschiedenis te vinden is.
Natuurmonumenten heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw geleidelijk aan tien buitenplaatsen verworven:
- Bantam
- Boekesteyn
- Gooilust
- Hilverbeek
- Jagtlust
- Land en Bosch
- Schaep en Burgh
- Schoonoord
- Spanderswoud
- Spiegelrust
Deze buitenplaatsen en landhuizen werden in de zeventiende eeuw door rijke Amsterdammers gebouwd. In eerste instantie als belegging en later ook om er vrije tijd en de zomers door te brengen. Tegenwoordig vormt het gebied van 385 hectare een ideaal wandelgebied en wordt het jaarlijks door duizenden mensen en kinderen bezocht. Elk van de buitenplaatsen heeft zijn eigen karakter, een unieke combinatie van natuur en cultuurhistorie.
De Buitenplaatsen zijn inmiddels bijna vier eeuwen oud en raakten in ras tempo ‘op leeftijd’. Daarom heeft Natuurmonumenten een omvangrijk tienjaren plan opgesteld voor herstel van de bossen, lanen en tuinen. Dit zijn werkzaamheden zoals:
- verjonging van lanen, boomgroepen en solitairen
- renovatie en herstel van de structuur van de wandelpaden
- face-lift van tuinen en bijgebouwen (stallen, folies)
- herstel van waterlopen, vijverpartijen en gazons
De herstelwerkzaamheden zijn gestart in 2008. Elk jaar worden op een aantal plaatsen verspreid over het gebied werkzaamheden uitgevoerd om de Buitenplaatsen voor de volgende 400 jaar veilig te stellen.