Project
Quina Care
Stichting Quina Care is begin 2017 opgericht door twee Nederlandse tropenartsen, Jacob en Carolien van der Ende, met als doel het leveren van medische zorg in de rurale gebieden van het Amazoneregenwoud van Zuid-Amerika. Ecuador is een van de landen in het Amazoneregenwoud waar hulp nog hard nodig is. In het noordoosten, op de grens met Colombia, ligt het deelgebied Putumayo. Dit is een groot gebied dat zich uitstrekt over Ecuador en Colombia en ongeveer 20.000 inwoners telt. Problemen zijn hier groter dan in andere delen van het Ecuadoriaanse Amazoneregenwoud.
Door het gebrek aan goede gezondheidszorg en het feit dat ruim zeventig procent van de inwoners van Putumayo onder de armoedegrens leeft, zijn er veel gezondheidsproblemen. Er is geen toegang tot veilig drinkwater en ondervoeding bij kinderen, complicaties bij (tiener)zwangerschappen, huiselijk geweld waarbij met name vrouwen het slachtoffer zijn en een hoge prevalentie van infectieziekten zijn veel voorkomende problemen. Evenals slangenbeten, ernstige kapmeswonden en botbreuken. Ook het voortdurende Colombiaanse gewapende conflict zorgt aan beide zijden van de grens voor veel slachtoffers.
Voor de inwoners van Putumayo is Puerto el Carmen de enige stad om op terug te vallenen het is dus essentieel dat zij daar continuïteit van adequate 24-uurs zorg kunnen vinden. Puerto el Carmen beschikt slechts over een medische post die minimaal bemand is en waar de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling zeer beperkt zijn. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is tweehonderd kilometer verderop.
Het ziekenhuis Quina Care voorziet de mensen in Putumayo van volledige eerstelijns en acute tweedelijns zorg, inclusief spoedoperaties en mogelijkheid tot opname. Ook is er voor de meegekomen familie, die de patiënt tijdens opname verzorgt, een mogelijkheid om te verblijven.
Een oud internaat is verbouwd tot polikliniek, spoedeisende hulp, laboratorium, apotheek, radiologie-afdeling en verpleegafdelingen. Een groot deel van het inventaris is inmiddels ook verkregen, veelal gratis als donatie van Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen. Er wordt met zoveel mogelijk lokaal personeel (artsen, verplegend en ondersteunend personeel) gewerkt en aan hen wordt een veilige en comfortabele huisvesting op het ziekenhuisterrein aangeboden.