projectStichting OKI

ARCHIEF: dit project is in het verleden ondersteund maar er loopt op het moment geen samenwerking.

Vaandeldrager

Hans

Jongeren met een beperking worden net als alle andere kinderen volwassen. Dan willen ook zij het ouderlijk huis verlaten en op eigen benen gaan staan.Toen de zoon van Hans en Carla deze leeftijd bereikte en de familie op zoek ging naar passende woonruimte in de buurt kwamen ze erachter dat die simpelweg niet bestond.Samen met twee andere echtparen die met hetzelfde vraagstuk zaten, zijn ze om de tafel gaan zitten. Ze kwamen tot de conclusie: als het er niet is, dan gaan we het maken!Bij zo'n initiatief duurt het meestal jaren voordat het idee werkelijkheid wordt. Zo niet bij Hans en OKI. Zonder enige ervaring op dit gebied en zonder bestaande richtlijnen zijn ze aan de slag gegaan en nog  geen drie jaar later was het OKI huis een feit. Een ongelofelijke prestatie.

Dat het allemaal zo snel ging kwam mede door de enorme inzet van architecten, aannemers, de gemeente en de financiële steun van daarvoor bestemde fondsen. Maar ook de vele particulieren en bedrijven uit de buurt die op hun eigen manier betrokken raakten en meehielpen gaven het project vleugels. In het begin was Hans actief op zoek naar hulp, maar later kwamen er spontaan telefoontjes van bedrijven die hun hulp aanboden. Dat heeft ervoor gezorgd dat het OKI huis nog mooier is geworden dan ze ooit hadden kunnen dromen.

Tijdens de ruim een jaar durende verbouwing werd ook gestart met de selectie van de bewoners. Hiervoor is o.a. een externe partij van daarin gespecialiseerde orthopedagogen ingeschakeld. Zij hebben nauwkeurig een selectie gemaakt uit de vele aanmeldingen en zo de groep samengesteld. Inmiddels reilt en zeilt het OKI huis al 2,5 jaar met veel succes. Het idee dat ooit aan de keukentafel ontstond is werkelijkheid. En hoe!

Hans en OKI hebben het wiel grotendeels zelf moeten uitvinden. Hun overtuiging is dat dit wiel ook op andere plaatsen in Nederland kan draaien. OKI deelt daarom graag de ervaringen en expertise met nieuwe initiatieven.