projectWhite Cows Foundation

Vaandeldrager

Linelle Deunk

Linelle Deunk (1967) is van oorsprong Bewegingswetenschapper en na een tijd als promovendus gewerkt te hebben bij de faculteit huisartsgeneeskunde van het Radboud UMC stortte ze zich op fotografie. In 2010 studeerde Linelle af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Kort erna won ze de Zilveren Camera met de serie ’Nestgeur' wat tevens het startpunt bleek te zijn van haar professionele carrière als fotograaf. Inmiddels werkt ze o.a. voor De Volkskrant en is haar werk nationaal en internationaal meermaals bekroond. Linelle raakt geïnspireerd door het idee dat we mensen zouden moeten waarderen om wie ze werkelijk zijn. We moeten ons niet laten afleiden door uiterlijk, ziekte of status. Zonder context lijken we vaak meer op elkaar dan we denken. Onze behoefte aan veiligheid, gewenst zijn en geliefd worden is basaal, ongeacht waar ter wereld je geboren bent.

In 2014 heeft de Marie-Stella-Maris Foundation Linelle gevraagd om een serie beelden te maken om media aandacht te genereren voor hun projecten. Samen met vriendin, juriste en tijdelijk fotografie-assistent Danielle de Boorder heeft zij het KWDT bezocht. Zij werden daarbij begeleid door George Katongole, werkzaam bij de KWDT.

Bij een van de leden van de KWDT, Jackline, werd Linelle onverwacht en vooral diep geraakt door een jongen die de grond aan het bewerken was, Paul. Slechts 16 jaar, lichamelijk een man met in zijn ogen de diepgang van een heel leven. Paul staat aan de basis van de White Cows Foundation. Hij bleek jong wees te zijn geworden en had jaren voor zichzelf moeten zorgen, tot hij bijna niet meer verder wilde. Onder valse voorwendselen heeft een echtpaar hem vanuit Jinja meegenomen naar het Mukono district. Daar is hij weggelopen omdat hij zeer slecht behandeld werd. Hij liep uiteindelijk het erf op van Jackline. Zij heeft Paul opgenomen in haar gezin. Toen Linelle naar zijn grootste wens vroeg, zei de 16-jarige Paul zonder enige aarzeling: leren lezen en schrijven. Dat heeft Linelle hem geboden. Daarnaast is zij ook de 10-jarige Rebecca financieel gaan ondersteunen en nog twee andere kinderen uit het fotoproject van Stella Maris. Het plan voor de White Cows Foundation is toen geboren. En Paul? Die is inmiddels 20 jaar, kan lezen en schrijven, volgt een opleiding tot automonteur, heeft vrienden en wordt heel langzaam wat zelfverzekerder zonder zijn buitengewone zachtaardigheid kwijt te raken.